Tri meseca nakon što su Džejms Gan i Piter Safran zvanično počeli da vode novostvoreni DC Studios u okviru kompanije Warner Bros. Discovery, šefovi su najavili prvih 10 filmskih i TV naslova u okviru ponovo pokrenutog DC univerzuma.

U ponedeljak su se Gan i Safran sastali sa novinarima u studiju Warner Bros. kako bi predstavili, kako su rekli, prvi deo poglavlja 1 DCU-a, koji zovu Bogovi i čudovišta.

Projekti imaju širok spektar. Postoje naslovi zasnovani na DC herojima – uključujući prethodno najavljeni Supermen film koji je napisao Gan, sada zvanično nazvan Superman: Legacy, film o Betmenu i Robinu, prikvel seriju o Wonder Woman i dugoočekivanu seriju Green Lantern – kao i naslove sa manje poznatim likovima, kao što su Booster Gold i Swamp Thing. DCU postoji kao multiverzum, rekao je Safran, ali će naslovi postojati u jednom jedinstvenom univerzumu. Sve u svemu, lista predstavlja najsnažniju viziju budućnosti DC-ja od prvog pokušaja studija Warner Bros. 2014. da izgradi univerzum koji bi bio konkurent Marvel studiju.

„DC Studios je studio bez presedana“, rekao je Safran. „To je samostalna produkcijska celina i studio. Ovo je prvi put da je sve što je povezano sa DC-jem – film, televizija, animacija, igre – sve centralizovano pod jednom kreativnom vizijom, Džejmsa i mene.” (Gan i Safran su takođe odgovorili na pitanja o filozofiji usredsređenoj na scenariste koja stoji iza njihovog pristupa i pružili vesti o DC projektima koji ne spadaju u jezgro DCU-a, uključujući film The Batman Part II Meta Rivsa i Joker: Folie a Deux Toda Filipsa. ”)

S obzirom na to da je DCU još uvek u najranijim fazama, nijedan producent nije zaposlen ni za jedan projekat (iako su rekli da su „veoma blizu” potpisivanja barem nekoliko ugovora), i glumci još uvek nisu poznati. Izuzetak je Viola Dejvis, koja će glumiti u HBO Max seriji Waller kao nemoralna, samonametnuta nadzornica DC univerzuma, Amanda Voler. Ulogu je dobila u filmu The Suicide Squad iz 2016. Slično tome, Safran i Gan su ostavili otvorena vrata Gal Gadot, Džejsonu Momoi, Ezri Mileru i Zakariju Leviju da nastave da igraju svoje DC superheroje Wonder Woman, Aquaman, The Flash i Shazam, ali Gan je ponovio da Henri Kavil neće reprizirati ulogu Supermena. U suprotnom, rekli su rukovodioci, za uloge će birati nove glumce.

Da bi izgradio sveobuhvatnu priču za DCU, Gan je okupio scenariste Dru Godarda (The Martian), Džeremija Slejtera (Moon Knight), Kristin Hobson (The Flash, Batgirl), Kristal Henri (Watchmen) i pisca stripova Toma Kinga (Betmen, Mister Miracle). Gan je nagovestio da će bar neki od ovih pisaca nastaviti da rade na DCU projektima, uključujući Henri.

Evo detalja o projektima.

FILMOVI

Superman: Legacy

Predviđeno da ima premijeru 11. jula 2025., Superman: Legacy će označiti „početak DCU-a“, kako je to rekao Safran, ali to neće biti priča o poreklu čoveka od čelika.

„Fokusira se na to da Supermen balansira svoje kriptonsko nasleđe sa ljudskim vaspitanjem“, rekao je Safran. „On je oličenje istine, pravde i američkog načina. On je ljubaznost u svetu koji ljubaznost smatra staromodnom.”

Gan piše projekat, a Safran je rekao da se nada da se Gan „možda može ubediti da ga i režira“.

Izvršni direktor Warner Bros. Discovery-a Dejvid Zaslav nije krio da je ponovno pokretanje Supermena bio glavni prioritet za kompaniju, jer je veći deo 2022. proveo tražeći prave lidere za DC Studios. Zato nije iznenađenje što se Gan i Safran okreću najprepoznatljivijem superheroju na svetu da predvodi DCU.

„Supermen je za svakoga“, rekao je Gan. „To je film od četiri kvadranta koji treba da ispriča svoju priču svima na svetu.“

The Authority

Od globalne slave do relativne opskurnosti, Superman: Legacy će direktno voditi u The Authority, ansambl film o superljudima koji imaju ne baš idealan pristup spasavanju sveta.

Gan je opširno govorio o The Authority, projektu za koji je rekao da je „stvarno uzbuđen“ da ga oživi. Likovi potiču iz Wildstorm-a, koji je pokrenut 1992. kao nezavisan entitet pod sadašnjim šefom DC Comics-a Džimom Lijem. Likovi iz Wildstorm-a su kasnije spojeni u glavni univerzum DC stripova kada je kompanija ponovo pokrenula svoj kontinuitet sa inicijativom New 52 2011. Gan je rekao da on i Safran nameravaju da urade isto sa likovima Wildstorm-a u DCU-u.

Strip, The Authority su kreirali Voren Elis i Brajan Hič kao superherojski tim koji je vođen parolom cilj opravdava sredstva, što je pristup koji se dopao Ganovoj i Safranovoj želji da diversifikuju priče u okviru DCU.

„To nije samo priča o herojima i zlikovcima, i neće svaki film i serija biti o dobrom protiv lošeg momka“, rekao je Gan. „Postoje ljudi koji su veoma upitni, poput The Authority, koji u suštini veruju da se svet ne može popraviti na lak način, i uzimaju stvari u svoje ruke. “

Gan je rekao da se scenario za film „sada piše“, ali je odbio da kaže ko je scenarista.

The Brave and the Bold

Zajedno sa predstavljanjem DCU-ove verzije Betmena – koja će postojati odvojeno od verzije koju igra Robert Patinson u filmovima Betmen The Brave and the Bold će predstaviti „The Bat porodicu“, rekao je Gan. Prvi među njima je Robin, koji se u potpunosti vraća u akcione filmove po prvi put od nesrećnog igranog filma Betmen i Robin iz 1997.

Ova verzija Robina je Demijan Vejn; Gan ga je opisao kao „našeg omiljenog Robina“, „malog kurvinog sina“, „atentatora“ i „ubicu“.

Demijan je biološki sin Brusa Vejna, što je Vejnu nepoznato tokom prvih osam do 10 godina Demijanovog života. „To je veoma čudna priča o ocu i sinu“, rekao je Gan.

Projekat je zasnovan na seriji stripova o Betmenu čiji je autor Grent Morison, za koga je Gan rekao da je „izuzetno uticajan“ na DCU. Drugi pisac stripova koga je Gan pominjao bio je Tom King — koji je učestvovao u pisanju scenarija za DCU i vodi pravo u sledeći dugometražni projekat.

Supergirl: Woman of Tomorrow

Zasnovan na Kingovim stripovima sa istim naslovom iz 2021. i 2022. godine, Woman of Tomorrow prikazuje Supermenovu rođaku, Karu Zor-El, koja je, kako je Gan objasnio, „veoma drugačiji tip Superdevojke“.

„Vidimo razliku između Supermena, kojeg su poslali na Zemlju i odgajali roditelji koji ga vole od vremena kada je bio beba, u odnosu na Superdevojku, koja je odgajana na kamenu sa Kriptona, i gledala kako svi oko nje umiru i bivaju ubijeni na strašne načine tokom prvih 14 godina njenog života.”

Swamp Thing

Najekstremniji primer Ganovog i Safranovog ubeđenja da diverzifikuju DCU, Swamp Thing će „istražiti mračno poreklo čudovišta iz močvare“, rekao je Safran, kroz prizmu horora.

Da bi dalje objasnio, Gan je pomenuo početne reakcije na to kada su Čuvari galaksije trebali da se pridruže Marvelovom kinematografskom univerzumu i pitanja o tome kako će funkcionisati da se Rakun nađe pored Tora. „Taj kvalitet mešavine“ je na kraju postao jedan od najistaknutijih momenata u filmovima Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame, tvrdio je Gan.

Gan je rekao da će oni taj pristup podići na sledeći nivo sa Swamp Thing.

„Ovo je mnogo užasniji film, ali i dalje ćemo imati The Swamp Thing u interakciji sa drugim likovima“, dodao je on.

TELEVIZIJA

Creature Commandos

Ova animirana serija za HBO Max je prvi projekat koji je dobio zeleno svetlo od strane Safrana i Gana, koji su napisali scenario za svaku epizodu. Serija je već u produkciji.

Likovi u Creature Commandos su prvi put predstavljeni 1980. godine. Premisa prikazuje Frankenštajnovo čudovište koje se udružuje sa vukodlakom, vampirom i gorgonom u borbi protiv nacista u Drugom svetskom ratu. Ne čini se da Ganova verzija ima potpuno isti pristup – Lasica, jedan od likova iz Ganovog filma The Suicide Squad iz 2021. godine, jedan je od komandosa, zajedno sa ocem Rika Flega, Rikom Flegom starijim.

Animacija, rekao je Gan, omogućava njihovim kreativnim saradnicima da „pričaju priče koje su gigantske, ali bez trošenja 50 miliona dolara po epizodi“.

Ono što je najvažnije, Gan je rekao da će glumci koji će dati glas likovima u seriji takođe igrati uloge u filmovima i serijama kasnije u DCU.

Waller

S obzirom da se Gan fokusirao na Superman:Legacy koji izlazi za dve godine, druga sezona Peacemaker-a je stavljena na čekanje. Umesto toga, Peacemaker ekipa će se pojaviti pored Dejvis kao „nastavak“ te serije, rekao je Gan — koja se (spojler!) završila tako što je Volerina ćerka Leota Adebajo (Danijel Bruks) razotkrila Task Force X (iliti The Suicide Squad) i Volerinu ulogu u vođenju te organizacije.

Zajedno sa Kristal Henri, koja je bila deo pisaca DCU-a, izvršni producent će biti Džeremi Karver, koji je kreirao DC seriju Doom Patrol, koju je nedavno otkazao HBO Max.

„Oni razbijaju“, rekao je Safran o radu Henri i Karvera na seriji Waller.

„To je jednostavno najbolja serija“, dodao je Gan. Očekuje se da će i Creature Commandos i Waller debitovati pre filma Superman: Legacy, a Safran ih je nazvao „aperitivom“ za DCU.

Lanterns

Od svih serija, Safran i Gan su izgledali najviše uzbuđeni zbog Lanterns, koje je Safran opisao kao „veliki događaj po HBO standardima“ koji je „u stilu serije True Detective.“

Serija će se fokusirati na dva najpoznatija člana Green Lantern ekipe: Hala Džordana (pilota kojeg je prvi igrao Rajan Rejnolds u filmu Green Lantern 2011.) i Džona Stjuarta (bivši marinac i jedan od DC-jevih prvih superheroja Afro-Amerikanaca), koji istražuju misteriju za koju je Safran rekao da „igra zaista veliku ulogu koja nas vodi u glavnu priču koju pričamo na televiziji i filmu“.

„Dakle, ovo je veoma važna serija za nas“, nastavio je Safran. Ovaj projekat je odvojen od serije Green Lantern koju je razvio Greg Berlanti za HBO Max, čiji je razvoj otkazan.

„Gregova vizija je više bila svemirska opera“, rekao je Safran. „Naša vizija je mnogo više istražiteljska, priča o rešavanju misterije.“

Paradise Lost

Ova priča podseća na Igru Prestola, rekao je Safran, a radnja je smeštena na ostrvo Themyscira pre rođenja Dajane (poznate kao Wonder Woman). „Zaista se radi o političkoj intrigi u društvu gde su sve žene“, rekao je Safran.

Gan je dodao: „Kako je do toga došlo? Kakvo je poreklo ostrva gde samo žene žive? Koje su lepe i ružne stvari iza svega toga? I kakve su spletke između različitih moćnih igrača u tom društvu?“

Intrigantan naslov podseća na seriju stripova Izgubljeno rajsko ostrvo, čiji su autori Fil Himenez i Džordž Perez, koja je pratila događaje u toku građanskog rata na ostrvu Themyscira; međutim, tu je Wonder Woman bila direktno uključena.

Booster Gold

Konačno, serija koja omogućava DCU-u da u potpunosti uđe u žanr komedije. Iako on možda nije poznat ljudima koji nisu veliki fanovi DC-ja, glavni lik serije Majk Karter, omiljen je među vernim čitaocima stripova.  Safran je nazvao Bustera „gubitnikom koji koristi osnovnu tehnologiju iz budućnosti da bi se vratio u današnje vreme i pretvarao se da je superheroj“.

U 25. veku, Majk je bivša fudbalska zvezda koja koristi vremeplov izložen u Svemirskom muzeju Metropolis. Gan je dodao: „U suštini, u seriji se osoba koja ima sindrom prevaranta predstavlja kao superheroj“.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

1 komentar
Velibor

1 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *