Svako ko iole prati svet filmskih superheroja danas zna da to što na nekom filmu piše „Marvel“ ne znači da je stvarno Marvel i da Marvel Studios nemaju filmska prava na baš sve heroje Marvelovog stripskog univerzuma.

Tako je i sa Spajdermenom – devedesetih godina prošlog veka, kada je Marvel Comis bio pred bankrotom, filmska prava na plejadu likova prodata su raznim filmskim kućama – X-Mene i Fantastic Four je dobio Fox (a danas je ponovo Marvel vlasnik, budući da je Dizni kupio Fox, a Marvel je deo Diznija), a Spajdermena Sony. Šta se dalje dešavalo svi znamo – Sony je imao Raimijeve i Webbove Spajdermen filmove, koji su bili veoma uspešni, ali je Amazing Spider-Man franšiza dobila tako loše kritike da su je skratili posle drugog filma i postigli istorijski dogovor s Diznijem da „dele“ lika. Samo dve godine nakon poslednjeg filma sa Andrewom Garfieldom, dobili smo Toma Hollanda (takođe Britanca), prvog Petera Parkera koji zapravo govori akcentom deteta iz Queensa i videli smo ono čemu se nismo usuđivali ni nadati: Spajdermen u Avengersima.

Holandovi solo filmovi su bili takođe veoma uspešni i nakon što je No Way Home okupio sva tri filmska Spajdermena na jedno mesto (nešto što takođe niko nikada nije mogao ni da zamisli da će se desiti), „obrisao“ je teret Spajdermenove povezanosti sa MCU i omogućio mu da bude ono što i Kevin Feige zove „street level“ heroji.

Pošto sam Holand ne govori mnogo o tome da li će i dalje biti Spajdermen ili neće, moramo da zaključujemo na osnovu sitnih informacija koje dobijamo od Feigea i drugih „šefova“.

Sony Chairman Tim Rothman izjavio je pre nekoliko meseci da se nada da će Sony uskoro započeti rad na novom Spajdermen filmu i da će se cela ekipa vratiti (Holand, Zendaya, režiser Jon Watts).

Producentkinja Amy Pascal izjavila je takođe kako No Way Home (koji je oborio sve rekorde za Sony filmove) nije poslednji film koji rade s Marvelom, niti sa Holandom, mada su posle „redigovali“ tu izjavu.

Sony

Kevin Feige je pre par nedelja, govoreći uopšteno o smeru u kojem se kreće MCU, rekao kako Marvel ima razne „ćoškove“, pa eto i „street level“ heroje poput Daredevila i Spajdermena.

Iz svega toga možemo zaključiti da definitivno postoji volja da Dizni i Sony dalje sarađuju i snimaju Spajdermen filmove. Čak i naknadne izmene post credits scena u Morbiusu ukazuju na to da će Spajdi i dalje ostati u MCU i da Sony usklađuje priču s onim što bi Dizni želeo.

Na kraju krajeva, ako je nešto toliko uspešno i bukvalno štampa pare, Holivud će to i dalje da „jaše“, jer je to cela poenta biznisa.

To je svakako i smisao ponovnog puštanja No Way Home u bioskope sa produženom, „zabavnijom“ verzijom.

No, nama fanovima je svakako bitno da mi dobijemo ono što mi volimo, svejedno ko na kraju zarađuje pare od toga, zar ne?


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

Marin

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *