Inspirisana škotskim filozofom iz 18. veka i problemom širenja dezinformacija, Suzan Kolins se vraća u opustošenu, postapokaliptičnu zemlju Panem za novi roman ,,Igre gladi”.

,,Sunrise on the Reaping“, peti deo distopijskog serijala, biće objavljen 18. marta 2025. Nova knjiga počinje žetvom Pedesetih Igara gladi, smeštenih 24 godine pre originalnih Igara gladi, romana koji je izašao 2008. i 40 godina nakon Kolinsine najnovije knjige ,,Balada o ptici pevačici i zmiji.”

Frensis Lorens, koji je radio na svim osim na prvom filmu Igre gladi, vratiće se kao režiser.

Lionsgate

Prve četiri knjige Igre gladi prodate su u više od 100 miliona primeraka i prevedene su na desetine jezika. Kolinsova je naizgled završila sa romanima nakon objavljivanja ,,Sojke rugalice” 2010. godine, napisavši 2015. da je „vreme da se preseli u druge zemlje“. Ali četiri godine kasnije, zaprepastila je čitaoce i izdavački svet kada je otkrila da radi na onome što je postalo ,,Balada o ptici pevačici i zmiji”, objavljenoj 2020. i smeštenoj 64 godine pre prve knjige.

Kolinsova se oslanjala na grčku mitologiju i rimske gladijatorske igre za svoje ranije knjige ,,Igre gladi”. Ali za predstojeći roman, koristila je ideje škotskog filozofa prosvetiteljstva Dejvida Hjuma.

„Za novi roman bila sam inspirisana idejom Dejvida Hjuma o implicitnom potčinjavanju i, po njegovim rečima, ‘lakoćom sa kojom nekolicina vlada mnogima'“, rekla je Kolins u izjavi. „Priča je takođe omogućila dublje uranjenje u upotrebu propagande i moć onih koji kontrolišu narativ. Pitanje „Pravo ili lažno?“ čini mi se sve važnijim svakim danom.”



Filmovi Igre gladi su franšiza od više milijardi dolara za Lionsgate. Dženifer Lorens je glumila heroinu Ketnis Everdin u filmskim verzijama Igara gladi, Lov na Vatru i Sojka rugalica, od kojih je poslednji izašao u dva dela. Među ostalim glumcima su bili Filip Simor Hofman, Džoš Hačerson, Stenli Tuči i Donald Saterlend.

„Suzan Kolins je majstorski pripovedač i naša kreativna zvezda“, rekao je predsednik Lionsgate-a Adam Fogelson u izjavi. „Ne možemo imati više sreće nego da nas vodi i veruje nam saradnik čiji su talenat i mašta tako dosledno briljantni.

Filmska verzija Ptice pevačice i zmije, sa Tomom Blajtom i Rejčel Zegler u glavnim ulogama, izašla je prošle godine. Ove jeseni, premijera Igara gladi je zakazana za debi u Londonu.

Lionsgate, koji je objavio filmske adaptacije sve četiri prethodne knjige ,,Igre gladi“, objavio je da će Sunrise on the Reaping biti u bioskopima 20. novembra 2026.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *