Netfliksov pokušaj da oživi magiju voljene animirane serije ima neke dobre segmente, ali je daleko ispod originalne produkcije Nikelodeona iz 2005.

Još od svoje premijere pre skoro dve decenije, Avatar the Last Airbender je postao omiljena animirana franšiza obožavatelja. Originalna serija koju su zajedno kreirali Majkl Dante Dimartino i Brajan Konecko, pobrala je pohvale kritike i stvorila prošireni univerzum. Zato se mnogo očekivalo kada je Netfliks najavio seriju Avatar, koju bi vodili Dimartino i Konecko kao izvršni producenti. Nažalost, ta euforija je bila kratkog daha, jer je dvojac napustio projekat zbog onoga što se uvek opisuje kao „kreativne razlike“.

Sada, sa producentom, scenaristom i tvorcem Albertom Kimom (Sleepy Hollow), Netfliks je konačno debitovao sa svojom dugo odlaganom serijom. Iako serija daleko prevazilazi katastrofu koju je loše osmislio M. Najt Šjamalana za veliko platno, čini se da bi ipak bilo bolje da su Dimartino i Konecko udružili snage na ovom projektu.

Netflix

Adaptacija prve sezone animirane serije od 20 epizoda počinje obećavajuće. Nakon što su milenijumima živeli u harmoniji, nacija vatre, oduvek zaluđena moći, predvođena Gospodarom vatre Sozinom (Hiro Kanagava), uzdiže se protiv druge tri svetske nacije — vodenih plemena, kraljevstva zemlje i vazdušnih nomada — da bi uspostavila dominaciju. 

Koristeći zadivljujući CGI i specijalne efekte, prolog serije je prikazan u veličanstvenim bojama, objašnjavajući istoriju rata i život Anga (Gordon Kormijer) pre nego što je nestao. To je dinamična polazna tačka za fanove i nove gledaoce, koji mogu brzo da se upoznaju sa ovim svetom i vide dane pre nego što je Ang, koji saznaje da je Avatar (gospodar sva četiri elementa), zamrznut u ledu 100 godina. Odsustvo moćnog Avatara omogućava naciji vatre da nastave rat i unište vazdušne nomade.

Nakon prvih dvadeset minuta putujemo vek u budućnost gde Katara (Kjaventijo), koja jedina ima sposobnost da telekinezom kontroliše led i vodu u Južnom plemenu, i njen preterano zaštitnički brat Soka (Ijan Ousli) nailaze na Angovo počivalište i slučajno ga bude. Iako u početku zabrinuti, par prihvata Anga kao svog prijatelja i pridružuju mu se u njegovoj potrazi da savlada ostale elemente, okonča rat vatrene nacije i povrati ravnotežu u svetu.

Dok vizuelni aspekti serije i prisustvo azijskih glumaca doprinose autentičnosti, nastupi većine glumačke ekipe, bez obzira koliko ozbiljni, ne idu u korak sa težinom narativa. Mnogim likovima u seriji nedostaje opsežna emocija potrebna da bi se prikazala serija centrirana oko užasa genocida, rata i totalitarizma. 

Kao i kod mnogih akcionih filmova i televizijskih adaptacija pisanih ili animiranih izvora, Kim i scenaristi spojili su i kombinovali nekoliko ključnih narativnih ritmova. Međutim, preplitanje Džetove (Sebastijan Amoruso) priče o borbi za slobodu sa pričom o svetlucavom gradu Omašu u kraljevstvu zemlje i pričom o kralju Bumiju (Utkarš Ambudkar) deluje preterano zbrzano, posebno za one koji dobro poznaju originalnu seriju. Štaviše, oduzimanje sjajnih komičnih momenata Soki, po kojoj je animirana verzija njegovog lika prepoznatljiva, je veoma razočaravajuće i čini ga jednodimenzionalnim likom.

Uprkos ovim greškama, postoji nekoliko istaknutih trenutaka u seriji. Uvod i druga epizoda, ostaju dva najjača dela serije, dok pretposlednja epizoda unosi vitalni intenzitet i prekrasan prikaz vladanja vodom koji je potreban da serija oživi. 

Uprkos mnogim lošim glumačkim izvedbama u seriji, Elizabet Ju u ulozi lukave princeze Azule, koja očajnički želi da impresionira svog oca, sadističkog gospodara vatre Ozaija (Danijel Dae Kim), i nadmudri svog starijeg brata u izgnanstvu, princa Zuka (Dalas Liu) je jedna od najmoćnijih predstavnika serije. Takođe, uloga Pola Sun-Hjunga Lija kao Ajroa, ujednačava ton mnogih scena koje naginju ka melodrami u rukama glumaca početnika.

Osvrćući se na originalni, animirani Avatar the Last Airbender, jasno je da su Dimartino i Konecko imali jasnu viziju za Anga i ovaj univerzum. Bez njihovog pažljivog vođenja, serija gubi elemente koji su animirano remek delo učinili jedinstvenim i savršeno razrađenim.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *