Na iznenađenje apsolutno nikoga, poznati producent Rajan Marfi se vraća nazad na svoje staro mesto i u procesu je ponovnog pridruživanja dugogodišnjoj saradnici Dejni Volden prema novom dogovoru sa Diznijem.

Odluka da se ponovo ujedini sa Voldenovom, sada kopredsedavajućom Disney Entertainment-a, dolazi pet godina nakon što je Marfi napustio 20th Century Fox TV zbog ogromne novčane ponude od strane Netfliksa koja je u to vreme procenjena na između 250 miliona i 300 miliona dolara. Taj dogovor je došao neposredno pre nego što je Disney kupio 20th Century Fox i Voldenovu, koja je u to vreme bila predsednik i izvršni direktor Fox Television Group. Bilo je spekulacija da bi Marfi i Voldenova mogli da udruže snage kao partneri u sopstvenom produkcijskom poduhvatu pre nego što je Marfi prešao na Netflix, a Voldenova u Disney.

Sada, Voldenova nadgleda kompletan Diznijev portfelj zabavnih medija, vesti i preduzeća koja se bave sadržajem na globalnom nivou, uključujući Diznijev striming biznis, a očekivanje je bilo da će njih dvoje ponovo pronaći način da rade zajedno. (I zapravo, nikada nisu prestali da rade zajedno, jer većina Marfijevih produkcija i dalje dolazi sa Diznijeve kompanije 20th Television, uključujući franšize American Horror Story, American Crime Story i 9-1-1.)

Netflix

Tajming vesti je neuobičajen, s obzirom na štrajk pisaca koji je u toku, iako glasine o Marfijevom povratku u Disney odjekuju Holivudom mesecima, čak i godinama, pre početka štrajka. Bez obzira na to, nejasno je kada će započeti novi dogovor. (Marfijev pakt sa Netfliksom ističe krajem juna.)

Iako je bio produktivan u okviru Netfloksovog ugovora (napravio je 10 projekata za pet godina), praktično nijedan od tih projekata nije postao popularan na način na koji se Netfliks nadao, ni po broju gledalaca ni po broju dobijenih nagrada. Zatim je tu pitanje Ratched, serije o porieklu medicinske sestre Ratched sa Sarom Polson u glavnoj ulozi, čije su dve sezone naručene neposredno prie nego što je Marfi potpisao svoj ugovor. Prva sezona je imala premijeru 2020. uz prigušenu kritičku reakciju. Za sada nema aktivnih planova za snimanje druge sezone.

Tek kada je serija Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story lansirana u septembru 2022., a zatim serija The Watcher u oktobru, Marfi je imao svoje prve verodostojne hitove za striming servis, a Dahmer je bio treća najpopularnija serija svih vremena na Netfliksu na engleskom.

Netflix

U međuvremenu, Marfijevi 20th Television projekti ostali su aktivni i popularni. Trenutno ima i 9-1-1 i 9-1-1: Lone Star, četiri sezone American Horror Story kao i dve sezone epizodne antologije American Horror Stories otkako je došao na Netflix. Takođe ima franšizu American Crime Story, kao i predstojeće serije American Love Story i American Sports Story.

Marfijev povratak u njegov dugogodišnji matični studio dolazi u vreme povećanog smanjenja troškova u Disney kompaniji: u februaru je vraćeni izvršni direktor Bob Iger najavio planove za 7.000 otpuštanja širom kompanije, koji su odrađeni u tri talasa i zaključeni u maju. Ukidanje radnih mesta je deo Diznijevog cilja da dostigne uštedu od 5,5 milijardi dolara – od čega 2,5 milijardi dolara predstavlja „troškove koji nisu sadržaji” (uključujući troškove rada) i godišnje smanjenje troškova nesportskog sadržaja od 3 milijarde dolara. Vraćanje nekoga tako skupog kao što je Marfi, definitivno neće doprineti planiranim uštedama.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

Velibor

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *