Spajdermen: Putovanje kroz Spajder-Svet je film koji nije samo vizuelno otkrovenje, nego i filozofsko remek delo. Nakon prvog poglavlja putovanja Majlsa Moralesa 2018. godine, (Into The Spider-Verse) reditelji Kemp Pauers, Džastin K. Tompson i Hoakim Dos Santos donose spektakl koji nije ništa drugo do preslikana stvarnost iz stripa. 

Koncept filma je pun akcije i uzbudljivih dešavanja, a Spajdermenova putovanja su rolerkoster koji putuje kroz alternativne realnosti i vremenske periode dok se upoznajemo sa stotinama različitih verzija Spajdermena.

Scenario su napisali Fil Lord, Kristofer Miler i Dejv Kalaham, a ovaj film je prepun talentovanih glumaca koji pozajmljuju glasove likovima, uključujući Šameika Mura, Hejli Stajnfeld, Danijela Kaluu, Isu Rej, Oskara Ajzaka, Džejka Džonsona, Brajana Tajri Henrija, Džejsona Švarcmana, Karan Sonija, Lunu Loren Velez, Šeu Vigama i Endija Samberga.

Sony

Film počinje sa pozadinskom pričom o Gven Stejsi, zvanoj Spajder-Gven (Stejnfeld) u Zemlji-65, i kako je stekla svoje moći, pored onoga što se dogodilo Piteru Parkeru iz njenog univerzuma. Njen otac Džordž (Vigam) je policajac koji veruje da je Spajder-Gven negativac i zločinac, i ne zna da je njegova ćerka maskirani heroj. 

Na Zemlji-1610, Majls Morales se ponaša kako dolikuje superheroju kako bi postao omiljen među ljudima kao čuveni Spajdermen svog univerzuma, ali njegov odnos sa roditeljima Džefersonom (Henri) i Riom (Valez) počinje da se pogoršava. Ne znajući da prolaze kroz slične situacije, Gven i Majlsu je teško da se povežu sa drugima i često razmišljaju o ponovnom susretu, što se na kraju i desi pod spletom (polu)tragičnih okolnosti.

Zahvaljujući pomoći Džesike Dru, zvane Spajder-Žena (Rej), i Migela O’ Hare (Ajzak), zvanog Spajdermen 2099, Gven je u stanju da pobegne iz svog univerzuma i pridruži se grupi Spajder-ljudi iz drugih univerzuma koji prate loša dešavanja u multiverzumima, uključujući zlikovca Zemlje-1610 zvanog Spot (Švarcman). Sve ove informacije se čuvaju od Moralesa, ali nakon povezivanja sa Gven, Pavitrom Prabhakarom (Soni), zvanim Spajdermen Indija, i Hobijem Braunom (Kaluuija), zvanim Spajder-Pank, on počinje da saznaje istinu o svom poreklu heroja i koje je njegovo mesto u paukolikom univerzumu.

Ono što ovaj film izdvaja od ostalih superheroja je njegova autentičnost. Od komičnih prelaza iz stripova do dinamičkih akcionih sekvenci, film je veran izvornom materijalu. To nije samo film, već jedinstveno iskustvo za svakog obožavaoca Spajdermena koji je ikada prelistao stranice Marvelovih stripova. 

Animacija i ilustracija se prepliću zajedno da bi stvorile nešto smelo, očaravajuće i inovativno. To je veliki korak u odnosu na svog prethodnika, jer se za film koristila paleta boja koja svaki kadar oživljava kao da je ručno oslikan. Ovo dodatno daje moć narativu filma, podižući dinamiku između likova na novi nivo.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *