Komentari publike za trejler filma Madam Veb su bili veoma negativni, a kada su karte puštene u prodaju situacija je postala zabrinjavajuća. Zatim su prošle nedelje objavljene kritike filmskih kritičara i one su bile najgore do sada za Sonijeve Spajdermen filmove – Sonijev spinof dobio je najnižu prosečnu ocenu na Rotten Tomatoes sajtu (samo 13% kritičara nije dalo negativnu ocenu) od bilo kog velikog filma o superherojima u poslednjih 10 godina.

Ovaj filmski promašaj briše nadu za neki novi spinof Madam Veb u vidu filma ili serije, jer će studiju najverovatnije trebati novi superheroj da preokrene situaciju u njihovu korist.

„U sredu uveče ste mogli da gledate kako prodaja opada u realnom vremenu dok su kupci vraćali svoje karte“, čudi se izvršni direktor velikog bioskopskog lanca. „Poražavajuće je da bi bilo dobro za film da su makar dostigli brojke kao i Shazam! Fury of Gods” (koji je inače loše prošao na blagajnama i kod kritičara).

To je označilo jedan od najlošijih početaka prodaje karata u istoriji Holivuda za film zasnovan na Marvelovom liku. Ukupna vrednost prodatih karata za prvih šest dana u Severnoj Americi iznosila je samo 26,2 miliona dolara nakon premijere na Dan zaljubljenih. U ostatku sveta film je zaradio 25,7 miliona dolara u istom periodu. Čak je i CinemaScore ocena koja se dobija tako što se anketiraju gledaoci nakon premijere, obično fanovi, C+ — izuzetno niska za superherojski film.

Poput DC-a i nekada nezaustavljivog Marvela, Sony se sada nalazi pod pritiskom da promeni način na koji adaptira stripove.

Prethodni Sonijev film o Spajdermenu – Morbijus iz 2022. – bio je kritikovan od strane fanova na mrežama, ali je barem uspeo da zaradi 170 miliona dolara širom sveta. Nema takve nade za Madam Veb. Osim toga, kolaps filma ne utiče samo na ovaj film, već i na novu potencijalnu franšizu koju bi vodila zvezda Dakota Džonson. (Spojler: njen lik je povezan sa Piterom Parkerom, čije rođenje možemo videti u filmu).

Film je predstavio trio sporednih likova koje igraju Izabela Mersed, Selest O’Konor i Sidni Svini — sada jednu od popularnijih zvezda novije generacije. Prikazuje budućnost u kojoj je ova trojka mogla da postane tim Spajder-žena pod budnim okom Kesi Veb koju igra Dakota Džonson. Jasno je da se to neće dogoditi.

„Nećemo gledati još jedan Madam Veb film u narednim decenijama“, rekao je jedan veteran industrije. „To nije uspelo. Sony je pokušao da napravi film koji bi bio drugačiji tip filma o superherojima.”

Madam Veb se pridružuje zabrinjavajućem trendu za superherojski žanr. Svaki film baziran na stripu prošle godine imao je slabe rezultate bez obzira na produkciju (osim Marvelovog filma Čuvari galaksije, treći deo). Takozvani ,,Superhero Fatigue” iliti „Umor od superheroja“ je evoluirao od termina koga su koristili samo neki fanovi do nečega što se već prihvata kao činjenica u industriji. I to dolazi u vreme kada Marvel, DC i Sony rade na predstavljanju novih franšiza.

Sony


S.Dž. Klarkson, režiser i scenarista Madam Veb, i Džonson u glavnoj ulozi njujorške bolničarke koja razvija psihičke moći — naizgled su zauzeli mudar pristup: kada na svakom uglu vidimo superherojske ogrtače i odela, zar nema smisla izbegavati uobičajene rute i stvoriti nešto drugačije ali jednako napeto? Na primer šarmantni triler? I takođe, snimiti film o superherojima za žene i mlade devojke?

Osim što to nije uspelo.

„Ne znam da li su žene dovoljne da poguraju prodaju karata ovde“, kaže jedan direktor bioskopskog lanca. Zaista, muškarci čine 65 do 70 procenata publike superheroja u Severnoj Americi. U slučaju Madam Veb, procenat ženskih gledalaca je i dalje bio samo 46 procenata.

„Mi smo u tranziciji kada su u pitanju filmovi o superherojima“, primećuje on. „Ne znam koje je razmere ta tranzicija niti kako izgleda druga strana. Možda manje filmova, ali veće produkcije. Sony je spreman da preuzme određeni rizik, ali takođe želi rezultate – to je dobro. A ako je Sonijev Kraven budući gigant u svetu superheroja, narativ bi mogao biti potpuno drugačiji. Dakle, prerano je znati ishod.“

Sony

Trenutno raspoloženje u kompaniji Sony je sumorno. Studio je svakako ostvario zapažene pobede sa Tomom Rotmanom, uključujući Spider Verse filmove nominovane za Oskara i Venoma (treći Venom, sa Tomom Hardijem u glavnoj ulozi, treba da izađe 8. novembra). Rotman je poznat po tome što pažljivo pazi na budžet i naširoko je objavljeno da je Madam Veb koštala 80 miliona dolara, ali realna cifra je u rasponu od 100 miliona dolara, kako tvrde neki. Ipak, to je daleko manje od 200 do 300 miliona dolara koje redovno troše Marvel ili DC.

Zanimljivo je da neki kritičari Madam Veb ozbiljno tvrde da bi film na kraju mogao pronaći drugi život kao stilski klasik. Hvalili su ga kao „najčistiji oblik žanra kamp“, dok su drugi pričali „To je tragedija, a katastrofa… i uživalo se u tome”. Kamp u filmu se odnosi na stil koji obuhvata preuveličane, teatralne i često namerno apsurdne elemente, stvarajući osećaj ironije ili humora.

Ovakvi polukomplimenti teško da su uteha za Sony, ali ako film već treba da propadne, bolje da propadne sa stilom. Jer zapravo postoji nešto gore od toga da film ne uspe: da ga publika veoma brzo zaboravi.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *