Nakon uspeha i priznanja kritike za svoju briljantnu i stilski jedinstvenu dramu Atlanta, Donald Glover, poznatiji kao Childish Gambino, pravi nepredvidiv zaokret kako bi pisao i glumio u ovoj modernoj priči.

Čini se da ne prođe više od nedelju ili dve bez najavljivanja još jednog rimejka ili drugačijeg osvrta na seriju ili film od pre 20 ili 30 godina, a trend se nastavlja sa špijunskom komičnom serijom u produkciji Amazon Prime Videa Mr. i Mrs. Smith, koja je inspirisana istoimenim filmom Daga Lajmana iz 2005. godine.

Donald Glover, Maja Erskin i grupa gostujućih zvezda pokazuju impresivne glumačke sposobnosti u seriji punoj zadivljujućih kadrova, u kojoj nekad imamo osećaj da smo uskraćeni za bitne detalje koji utiču na naš celokupan utisak.

Ovogodišnja verzija poznate priče nudi mešavinu sjajnih, ali i izluđujuće nejasnih momenata, koje su kreirali Frančeska Sloun i Donald Glover.

Prime Video
Prime Video

Kao što se možda sećate, u filmu su glavne uloge igrali Anđelina Džoli i Bred Pit kao Džejn i Džon Smit, par iz više srednje klase koji su u braku pet (ili šest) godina i čiji je život postao kolotečina — dok gospodin i gospođa Smit ne saznaju da su oboje operativci na visokom nivou koji rade kao plaćene ubice za konkurentske firme. Eto šta se dešava kada svoj posao nosite kući.

Serija počinje sa dva stranca na odvojenim razgovorima za posao u misterioznoj i bezimenoj špijunskoj agenciji. Tu su studiozna Džejn, koja nije uspela da se pridruži CIA-i, i Džon, bivši vojnik koji je nepravedno otpušten – iako brzo pojašnjava da „nije bilo ničega nečasnog” u poslu koji je obavljao. Posao je dobro plaćen, ali je takođe i visokorizičan i uključuje ostavljanje starih života iza sebe. Oboje se slažu sa uslovima, udružuju se i počinju nove živote kao gospodin i gospođa Smit.

Sa svakom novom epizodom dobijaju zadatak koji uključuje uklanjanje mete(a) iz razloga koji publici često ne budu objašnjeni, što ume da bude frustrirajuće za publiku.

Džon i Džejn se od početka slažu da neće komplikovati stvari seksom ili razvijanjem stvarnih emocionalnih veza jedno za drugo. Njih dvoje su mnogo uverljiviji u statičnim scenama gde imamo priliku da vidimo kako njihovi likovi razmišljaju, nego u ambicioznim, ali predvidljivim akcionim sekvencama, gde je teško verodostojno odigrati uloge operativaca.

Prime Video

Neki od glumaca koji se periodično pojavljuju uključuju Aleksandra Skarsgarda, Saru Polson, Eizu Gonzalez, Šeron Horgan, Pola Danoa, Mihaelu Koel i Vagnera Moura. Zabavno je videti Rona Perlmana kako glumi totalno drugačijeg lika od onih kojih inače glumi; s druge strane, deo epizode sa Džonom Turturom je nažalost katastrofalan.

S vremena na vreme, Džon i Džejn izgledaju kao dobri, stvarni ljudi sa svojim nedostacima; u drugim slučajevima, oni su uznemirujuće hladni i bezosećajni po pitanju nekih svojih misija, uključujući neke slučajeve u kojima bi njihove akcije mogle da ugroze živote ne samo meta, već i nedužnih posmatrača. Periodično, dobijamo neke sočne detalje – ali češće nemamo dovoljno informacija o ključnim likovima i događajima.

Ova verzija nije 1:1 kopija istoimenog filma. Najočiglednija promena je prelazak sa velikog ekrana na format prestižne serije koja je dublje razrađena. Druga promena je interesantnija. Umesto da se bavi oživljavanjem braka bez ljubavi, serija se pita da li brak izgrađen na lažima može sadržati prava osećanja.

Iako serija ima luksuz vremena za razliku od filma, Glover skoro odmah na početku serije flertuje i stalno podseća Džejn da su u braku. Sa druge strane, Džejn se prepušta flertu sa nekim nespretnim odgovorima.

Ne oseća se usiljenost u komunikaciji, i baš kao Pit i Džoli pre njih, par ima prirodnu hemiju. Prvobitna romansa se ipak malo razvukla i postala dosta zamorna u beskrajnim zafrkantskim razgovorima između para. Gledaoci se konstantno pitaju „hoće li, neće li“ što nekad ume da bude poprilično dosadno.

Misije Džona i Džejn donose pravu intrigu i prilike za humor, bilo da se radi o meti čiji dan pratimo ili pokušaju da se bogatom zemljoposedniku ubrizga serum istine na luksuznoj večeri. Ove misije su napete, duhovite i ponekad nasilne. Kao što biste očekivali od Glovera, često se zaluta na neku neverovatno bizarnu teritoriju.

Serija je moderna, izgleda skupo i zabavna je, sa udicama koje vas mame svaki put kada pažnja odluta. Vidi se da je Glover uložio trud iako se ponekad njegovi napori nisu 100% isplatili. Uprkos zalaganju cele ekipe, nedostaje iskra koja vas tera da se kompletno zaljubite.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *