MGM-ov obimni filmski i TV katalog, napravljen tokom prošlog veka, bio je glavni uzrok Amazonove kupovine poznatog holivudskog studija za 8,5 milijardi dolara. Proteklih godinu dana, od zaključenja ugovora u martu 2022., Amazon Studios je pregledavao biblioteku MGM-a, identifikujući desetak naslova za filmski i/ili TV razvoj, uključujući Robocop, Stargate, Legally Blonde, Fame, Barbershop, The Magnificent Seven, Pink Panter i The Thomas Crown Affair.

Deadline prenosi da su se vrhunski producenti obratili Amazonu o potencijalnoj saradnji kako bi mogli da rade na projektima čiji su obožavatelji. Pored toga, Amazon Studios se takođe oslanja na sopstveni spisak talenata za neke projekte.

Na primer, Amazon Studios je u aktivnom ranom razgovoru o Legally Blonde, kako za razvoj filma tako i za potencijalnu TV seriju. Već su postojali napori da se pokrene treći film Legally Blonde u poslednjih pet godina.

Amazon ima slične planove za Stargate. Navodno se razmatraju i filmski i TV projekti, s tim da će film verovatno prvi doći na red.

O Robocopu se takođe priča i za film i za TV, s tim da bi se prvo pravila serija.

Pored toga, Amazon Studios aktivno razvija TV serije zasnovane na Fame, Barbershop i The Magnificent Seven.

Takođe se diskutuje o filmu Thomas Crown Affair, kao i o filmu Pink Panter, koji bi mogao biti animiran.

Ranije se pisalo o Amazonovim planovima za Creed univerzum koji obuhvata nove filmove i potencijalne serije, o čemu je Amazon Studios razgovarao sa zvezdom franšize i režiserom Majklom B. Džordanom. Studio je takođe upravo napravio prvi ugovor sa Silvesterom Staloneom i njegovom Balboa Productions za filmske i TV projekte.

Identifikovanje i razvoj MGM intelektualne svojine je do sada teklo sporo. Jedan od razloga za to je što novi vlasnici žele da budu pažljivi u procesu s obzirom na veliko nasleđe uključenih naslova.

Drugi razlog je sama složenost prava na filmove i serije (Roki je samo jedan primer) za koja su bili potrebni meseci da se razmrse.

Skoro 100 godina star studio je imao više vlasnika, kao i finansijskih partnera za mnoge od svojih najpoznatijih filmova. Ovo je takođe studio koji je navodno držao veći deo svoje arhive stotinama metara pod zemljom u stvarnom rudniku soli u Kanzasu u kome su se nalazile izbrisane scene filmova kao što je 2001: A Space Odyssey i neiskorišćeni scenariji od Vudija Alena, Semjuela Beketa i čak zloglasni Napoleonov scenario Stenlija Kjubrika.

Posao razvrstavanja složenih prava – ko poseduje šta i ko je još prvobitno bio uključen – pada na Sintiju Voldman, koja je zajedno provela više od 20 godina u kompaniji i sada je šef odeljenja za prava u svom četvrtom položaju u MGM-u.

Naučno-fantastična akciona franšiza Robocop usredsređuje se na futurističke avanture Aleksa Marfija, policajca iz Detroita, Mičigena, koji je smrtno ranjen na dužnosti i transformisan u moćnog kiborga pod imenom RoboCop. Prvi film, sa Piterom Velerom u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan 1987. Usledila su dva nastavka, Robokop 2 1990, Robokop 3 1993 i Robokop iz 2014, rimejk filma iz 1987.

Filmska franšiza Legally Blonde zasnovana je na romanu Legally Blonde Amande Braun. Prvi film je debitovao 2001. godine, sa Ris Viderspun u ulozi studentkinje prava na Harvardu El Vuds. Usledio je nastavak Legally Blonde 2: Red, White & Blonde iz 2003. Legally Blonde 3, čiji su koautori Mindi Kejling i Den Gur, se razvija već nekoliko godina.

Vojna naučno-fantastična franšiza Stargate, koja obuhvata film i TV, pokrenuta je 1994. filmom koji je režirao Roland Emerič. Usledila su još dva filma, Stargate: The Ark of Truth iz 2008. i Stargate: Continuum, takođe 2008. Na TV-u, Stargate SG-1 je bila jedna od najdugovječnijih naučno-fantastičnih serija u istoriji američke televizije. Usledile su Stargate Atlantis 2004. i Stargate Universe 2009. godine, animirana serija Stargate Infinity 2002. i veb serija Stargate Origins 2018. godine.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

Velibor

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *