Illumination-ova i Universal-ova adaptacija izuzetno popularne Nintendove video igre ostvarila je najveći globalni debi u istoriji za animirani film.

U velikoj pobedi za bioskope koji se još uvek oporavljaju od pandemije, film The Super Mario Bros. oborio je brojne rekorde premijerom širom Severne Amerike i 70 međunarodnih tržišta tokom četiri dana uskršnjih praznika.

Film je nadmašio čak i najoptimističnija očekivanja i zaradio 204,6 miliona dolara u svom petodnevnom debiju u Severnoj Americi (5-9. april), uključujući 146,4 miliona dolara za trodnevni vikend. Na ostalim kontinentima je prikupio 171 milion dolara za zapanjujući svetski početak od 375,6 miliona dolara, što je najbolji rezultat u godini do sada na svim frontovima.

Adaptacija kultne Nintendo video igrice pokazala se kao veliki magnet za publiku svih uzrasta, suprotno ostalim animiranim porodičnim filmovima, zahvaljujući gledaocima svih uzrasta koji su igrali Super Mario Bros. igru i njene brojne nastavke tokom decenija.

„Mario Nintenda i Šigerua Mijamotoa bio je kultna ikona koja je očarala generacije“, kaže šef domaće distribucije Universal-a Džim Or. „Film The Super Mario Bros. doveo je neverovatno široku i oduševljenu publiku u bioskope širom sveta ovog vikenda.“

Verovatno neće proći mnogo vremena pre nego što Illumination i matična kompanija Universal, zajedno sa partnerom Nintendo, najave nastavak.

Ispod su rekordi koje je postavio film The Super Mario Bros., koji nisu prilagođeni inflaciji.

Najveća svetska premijera animiranog filma svih vremena

The Super Mario Bros. je prešao globalni debi filma Frozen 2 Walt Disney Animation-a, koji je u novembru 2019. dostigao 358 miliona dolara, nedugo pre nego što je izbila pandemija. I već, The Super Mario Bros. je četvrti animirani naslov sa najvećom zaradom u eri pandemije, a Universal ima sva četiri mesta (studio poseduje i Illumination i DreamWorks Animation). Minions: The Rise of Gru je na vrhu liste (942,5 miliona dolara), a slede ga hit Mačak u čizmama: Poslednja želja (480,4 miliona dolara) i Sing 2 (412,8 miliona dolara). Ovim tempom, Mario bi mogao da bude prvi film sa zaradom od milijardu dolara u 2023.

Druga najveća premijera animiranog filma svih vremena u SAD

Animirani film je prešao Piksarov film Finding Dory (135,1 milion dolara) i zauzeo mesto iza Incredibles 2 (183 miliona dolara) na listi najboljih vikend premijera.

Druga najveća međunarodna premijera animiranog fima svih vremena

Frozen 2 ostaje broj 1 sa 228,2 miliona dolara. The Super Mario Bros. je postavio nekoliko rekorda, uključujući najveću animiranu premijeru svih vremena u Meksiku (27,4 miliona dolara), kao i najbolji početak za bilo koji Universal film i treći najbolji za bilo koji holivudski film. Postigao je najbolju premijeru animiranog filma na 10 drugih stranih tržišta, uključujući Brazil (6,9 miliona dolara).

Najveća premijera svih vremena za adaptaciju video igre

Holivudu je uvek bilo teško sa ovim žanrom, iako je nedavno bilo uspešnih priča, predvođenih Paramount-ovim Sonic the Hedgehog filmovima. Do sada je Sonic the Hedgehog 2 bio na vrhu liste najbolje premijere među adaptacijama video igara sa trodnevnim debijem od 72,1 milion dolara (što se smatralo ogromnom sumom, s obzirom da je oporavak bioskopa još uvek bio u ranim danima.) The Super Mario Bros. je takođe postigao najveću globalnu premijeru bilo koje adaptacije video igara nakon što je nadmašio Warcraft (210 miliona dolara) na sličnim tržištima.

Najveća premijera 2023. do danas

Pravo je dostignuće nadmašiti Marvelov film o superherojima, ali The Super Mario Bros je upravo to uradio sa filmom Antmen i Osa: Kvantumanija, koji je debitovao na globalnom nivou sa 225,3 miliona dolara, uključujući 106,1 milion dolara u Severnoj Americi i 117,1 milion dolara u inostranstvu.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

Velibor

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *