Epski blokbaster Džejmsa Kamerona Titanik ustupio je svoje mesto trećeg filma sa najvećom zaradom u istoriji drugom epskom blokbasteru Džejmsa Kamerona Avatar: Put vode.

Naučno-fantastični nastavak je zaradio 2,243 milijarde dolara na globalnom nivou, što je dovoljno da prestigne Titanik koji je zaradio 2,242 milijarde dolara na svetskim blagajnama. Sada, Put vode zaostaje samo za originalnim Avatarom (2,92 milijarde dolara) i filmom Avengers: Endgame (2,7 milijardi dolara) na top listama svih vremena. Kameron, jedini režiser sa tri filma koja su zaradila 2 milijarde dolara ili više, režirao je filmove na prvom, trećem i četvrtom mestu.

Kao i prvi Avatar, uspeh nastavka pripisuje se činjenici da je namenjen svim generacijama, kao i tome da je film pravljen za 3D format sa skupljim kartama. Na IMAX ekranima, film je zaradio više od 250 miliona dolara. To je više novca nego što mnogi filmovi uspeju da zarade tokom čitavih bioskopskih prikazivanja.

Disney/20th Century Studios

Izuzimajući Severnu Ameriku gde je film zaradio 657 miliona dolara do danas, Avatar 2 je nedavno prešao Titanik i postao treće izdanje sa najvećom zaradom sa 1,585 milijardi dolara. Zaostaje samo iza Avatara iz 2009. (2,1 milijardu dolara) i Avengers: Endgame (1,9 milijardi dolara) kada se radi o broju prodatih karata. Tržišta na kojima je postigao ogroman uspeh uključuju Kinu (242 miliona dolara), Francusku (144 miliona dolara), Nemačku (135 miliona dolara) i Koreju (106 miliona dolara).

Disney i 20th Century potrošili su otprilike 460 miliona dolara na produkciju i promociju filma Put vode, koji je jedan od najskupljih filmova ikada. Dugo odlagani nastavak imao je premijeru na velikom platnu u decembru i ostao je u prvih pet na listi zarade 10 uzastopnih nedelja. Treći deo bi trebalo da ima premijeru u decembru 2024. a četvrti i peti deo su planirani za naredne godine.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

Velibor

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *