Anđela Baset  je ušla u istoriju kada su u utorak ujutro objavljene nominacije za Oskara za 2023., postavši prva glumica nominovana za Oskara za ulogu u Marvelovom filmu. Ova nominacija za Oskara (njena druga) čini je četvrtom crnkinjom u istoriji Oskara koja je nominovana za više nagrada. Glumica priznaje da ovo istorijsko dostignuće nije bilo nešto o čemu je razmišljala.

„Sigurno nisam razmišljala o tome tokom prvih dana snimanja – ali čula sam glasine koje su počele pre nekoliko nedelja“, kaže Baset o potencijalu za postavljanje novih standarda za Marvelove glumce. „Drugi su razmišljali o toj mogućnosti, ali to svakako nisam bila ja. Zahvalna sam na ulozi i prilici da radim sa neverovatnim umetnicima i sjajnom ekipom iza kulisa.”

Baset je takođe pohvalila kolege koji su takođe dobili pohvale za film Vakanda Zauvek. „Prošli smo kroz toliko toga – koliko možete da prođete u zajedničkom životu, sa smrću našeg kralja“, dodala je ona u vezi sa tragično preminulim Čedvikom Bouzmanom. „To nas je još više spojilo.“

Basetova je nominovana za najbolju sporednu glumicu, a Crni panter Rajana Kuglera: Vakanda Zauvek, se takođe takmiči u kategorijama kostimografije, šminke i frizure, najbolje pesme i vizuelnih efekata.

Ipak, film je gore prošao od revolucionarnog prethodnika iz 2018. godine, Crnog pantera, koji je postao prvi Marvelov film koji je dobio nominaciju za najbolji film, pored ostalih sedam nominacija. Crni Panter je na kraju odneo tri Oskara, za muziku, kostimografiju i kreativnu produkciju.

Baset je postigla ono što nijedna od zvezda prvog filma o Crnom panteru, uključujući pokojnog Čedvika Bouzmana, kao i poznate Marvelove zvezde kao što su Rajan Rejnolds u Deadpoolu, Hju Džekman u Loganu i Robert Dauni Džunior u Osvetnicima i Iron Man-u, nije uspela da uradi.

Marvelov pandan DC Films je iznedrio najboljeg sporednog glumca Hita Ledžera, za ulogu Džokera u Mračnom vitezu. Džoker Toda Filipsa zaradio je 11 nominacija za Oskara, što je najviše od svih ekranizacija stripova, uključujući nominaciju za najbolji film, a Hoakin Feniks je osvojio nagradu za najboljeg glumca za ulogu negativca iz Gotama.

Crni Panter: Vakanda Zauvek, objavljen nakon Bouzmanove smrti 2020. godine, je priča o tuzi i nasleđu. Pored Baset, u filmu igraju Leticija Rajt, Lupita Njongo, Danai Gurira, Vinston Djuk, Tenok Huerta, Mihaela Koel, Martin Friman i Dominik Torn.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *