„Openhajmer“ je priča o životu i etičkim (ili neetičkim) izborima fizičara Džeja Roberta Openhajmera, koji je zaslužan za pronalazak atomske bombe. Robert Openhajmer je jedna od kultnih ličnosti dvadesetog veka, briljantni fizičar koji je predvodio tim koji je napravio  atomsku bombu za svoju zemlju u vreme rata, i koji se kasnije suočio sa moralnim posledicama sopstvenog naučnog napretka.

Openhajmer je bio jedan od glavnih saradnika Projekta Menhetn, vladinog istraživačkog projekta za stvaranje nuklearnog oružja od 1942. do 1946. godine, za vreme II svetskog rata, i bio je direktor laboratorije u Los Alamosu, gde su bombe fizički pravljene. „Ne znam da li nam se može poveriti takvo oružje“, kaže Openhajmer u trejleru. 

Ovo je 12. film režisera Kristofera Nolana. Trejler započinje vatrenim plamenom, pun napetosti i spektakla u Nolanovom stilu. Jasno je da nas čeka obračun koji će nas podsetiti na jedan od najformativnijih perioda u istoriji — kada je čovečanstvo bilo zaslepljeno pohlepom, ratom i oružjem koje može da prouzrokuje štetu katastrofalnih razmera.

Universal Pictures

Kilijan Marfi igra Openhajmera, što je prvi put da ima glavnu ulogu u jednom od Nolanovih filmova. Marfi je imao veoma važne uloge u mnogim Nolanovim filmovima, a ranije je glumio u „Početak“, „Betmen: Početak“, „Mračni vitez“, „Uspon mračnog viteza“ i „Dunkirk“.

„Uvek ću odgovoriti Krisu kada me pozove, bez obzira na veličinu uloge“, rekao je Marfi ranije za Gardijan. „Kris me zove i ja dolazim.“

Na listi glumaca su Florens Pju kao Džin Tatlok, Emili Blant kao Kiti Openhajmer, Robert Dauni mlađi kao Luis Štraus, Met Dejmon kao Lesli Grouvs mlađi, Geri Oldman kao Hari S. Truman, kao i Rami Malek, Kenet Brana, Beni Safdi, Dejn DeHan, Džek Kuaid, Metju Modin, Alden Ehrenrajh, Džoš Pek, Džejson Klark, Dejvid Dastmalhian, Alek Volf, Džejms D’Arci i mnogi drugi.

Film je zasnovan na biografskom romanu „Američki Prometej: Trijumf i tragedija Džej Roberta Openhajmera”, Kaija Birda i pokojnog Martina Džeja Šervina, koji je 2006. godine dobio Pulicerovu nagradu. Pored adaptacije knjige za filmske ekrane, Nolan će raditi kao režiser i producent na projektu, zajedno sa producentima Čarlsom Rovenom i Emom Tomas. „Openhajmer“ je prvi Nolanov film od „Mementa“ iz 2000. godine koji Warner Bros nije objavio, a saradnju su prekinuli nakon objavljivanja „Teneta“.

Openhajmerova premijera će biti u bioskopima 21. jula 2023., a trejler pogledajte u nastavku:


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *