Dugoočekivani nastavak Džejmsa Kamerona je u inostranstvu zaradio 301 milion dolara, čime je globalni iznos zarade dostigao neverovatnih 435 miliona dolara. Ovo označava treći najunosniji rezultat vikend premijere u vremenima pandemije u svetu, posle „Doktora Strejndža u multiverzumu ludila“ (442 miliona dolara širom sveta) i „Spajdermena: Put bez povratka“ (600 miliona dolara).

U prvih 5 dana prikazivanja više od 53.000 gledalaca Srbije i Crne Gore pogledalo je najnovije sci-fi 3D ostvarenje, što je donelo najveću zaradu od 40 miliona dinara za prvi vikend otvaranja nekog stranog filma kod nas.

20th Century Studios

Na domaćem terenu, u Americi, „Avatar 2“ se izjednačio sa „Betmenom“ i zauzeo peto  mesto za najveći rezultat godine. Predviđalo se da će zarada u Americi biti od 150 do 175 miliona dolara u prvim danima premijere, što nije ispunjeno za sad. Ipak, Kameronovi filmovi, koji su zaradili milijarde na blagajnama, često počinju sporije i vremenom dostižu veći uspeh. 

Dizni, koji polaže prava na „Avatar“ nakon što je kupio 20th Century Fox 2019. godine, nada se da će to opet biti slučaj. U „Put vode“ uloženo je najmanje 350 miliona dolara za proizvodnju i mnogo dodatnih miliona za marketing. Kameron kaže da film treba da postane jedan od filmova sa najvećom zaradom u istoriji da bi se isplatio i opravdao ogromne troškove. 

Trejler pogledajte ovde:

Holivud ima prilično velika očekivanja od „Puta vode“, koji je Kameronov prvi film koji je zaradio 100 miliona dolara za samo jedan vikend. Prvi „Avatar“ je izašao 2009. i zaradio 77 miliona dolara u Severnoj Americi što nije bilo loše za početak, ali teško da bi ova cifra srušila neki rekord. 

Ali film je postepeno napredovao, zadržavajući se na prvom mestu sedam nedelja zaredom i nastavljajući da privlači publiku mesecima. Zahvaljujući skupim 3D ulaznicama i ponovljenim gledanjima od strane jedne osobe, vrednost prodatih karata na kraju se popela do 760 miliona dolara u Severnoj Americi i neverovatne 2,92 milijarde dolara širom sveta.

„Put vode“ će se boriti da dostigne i premaši očekivanja, s obzirom na ograničenja usled COVID-a. Neće se prikazivati u Rusiji, gde je originalni prvi deo filma zaradio 116 miliona dolara. Iako se prikazuje u Kini, blagajne su na udaru restrikcija zbog epidemiološke situacije. U vremenima pandemije, samo tri filma su prešla milijardu dolara širom sveta, a nijedan nije uspeo da dostigne dve milijarde (iako se „Spajdermen: Put bez povratka“ približio ovoj cifri sa 1,9 milijardi dolara).

20th Century Studios

Ono što je olakšavajuća okolnost za „Put vode“ (iako zbog toga vlasnici bioskopa nisu naročito srećni), je da nema mnogo konkurencije do kraja godine. Međutim, trajanje filma od 192 minuta moglo bi da odvrati ljude od gledanja filma po drugi ili treći put.

„Avatar 2“ je posebno dobro prošao na Imax i 3D ekranima širom Amerike, sa 62% prodaje karata iz premijum formata. Globalno govoreći, film je zaradio 48,8 miliona dolara samo od Imax-a, i registrovan je u istoriji kompanije kao drugi najveći rezultat vikend premijere i najveće premijere u decembru. 


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *