Ne tako davno, mada ako uzmemo u obzir brzinu kojom se danas sve dešava na svetskoj sceni, možemo reći i „u praistoriji“, striming servisi su tek preuzimali primat od televizije i doneli su nam zlatno doba TV-serija, visokobudžetnih ostvarenja koja su se takmičila ne sa serijama na tradicionalnim TV-kanalima, nego sa bioskopskim filmovima. I ne samo to, striming je bio spas za mnoge serije. Koliko puta smo samo doživeli da TV-stanica ukine seriju, koja pritom nema „zaokružen“ kraj, pa seriju preuzme neki striming servis i dobijemo još nekoliko sezona i kraj priče?

Verujem da smo svi bili duboko šokirani kada je Netflix prvi put otkazao neku seriju.

A danas? Danas živimo u vreme kada su striming servisi novi mejnstrim i počinju da se ponašaju bukvalno kao TV-stanice čija su alternativa nekada bili.

Prime Video

Tako smo od Amazona ove godine dobili dve SF serije, svaka važna na svoj način – Night Sky, priču o bračnom paru koji ispod šupe u dvorištu otkrivaju portal ka drugoj planeti na koju zajedno putuju decenijama, samo da bi sedeli u improvizovanoj dnevnoj sobi i gledali u čudno, strano nebo. Naravno, to je samo najtanji mogući opis fabule, a kao magnet za publiku trebalo je da služi glumačka postava – Sissy Spacek i J. K. Simmons. Prva sezona završena je klifhengerom, a tek pred kraj gledanja te sezone saznao sam da neće biti nastavka. Amazon nije zadovoljan brojkama gledanosti, te je ukinuo seriju odmah.

Slično je i sa Paper Girls, takođe Amazonova serija. Četiri devojčice koje raznose novine krajem osamdesetih bivaju prebačene u 2019. godinu i upadaju u centar svetskog vremeplovačkog rata. Kraj sezone je takođe postavio osnove za nastavak priče, a pre nekoliko dana dobili smo vest da serija neće biti nastavljena.

Prime Video

Šta nam ovo govori? Pa, vreme u kojem je bilo bezbedno potpuno se investirati u seriju na stiming servisu je davno prošlo i vratili smo se na stanje koje je vladalo kratko pred pojavu striming servisa – uložite vreme u novu seriju, zaljubite se u radnju i likove, sezona se završi klifhengerom, TV-stanica ukine seriju. Ostanete zauvek s prazninom.

Šta donosi budućnost? Istorija se ponavlja, i uvek se ponavljala (ili je išla dalje?) – sigurno će se pojaviti neki novi „spas“ ili način da se naglo prekinute priče ipak završe.

Do tad ćemo morati dobro da vagamo da li možemo da podnesemo potencijalno ukidanje serije u koju smo se zaljubili do ušiju.


Dopao vam se tekst? Podelite ga sa prijateljima!

0 Comments

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *